Psaní deníku

26.12.2009 18:07

 

 

Veďte si deník: každodenní záznamy na téma intuice

Zvyknete-li si denně zaznamenávat svá pozorování do deníku a pravidelně provádět cvičení na podporu a rozvoj intuice, pak se tato zkušenost odrazí ve vašem intuitivním růstu, kde vytvoří unikátní vzorec.

Psaní deníku je nástrojem velice mocným. Monitoruje nejvnitřnější tajemství vaší mysli, citlivě odráží vaše rytmy, vaši individualitu. Dokumentuje váš vnitřní růst, je dokladem vaší statečnosti, intuitivní zdatnosti tváří v tvář tomu Skeptikovi, který se skrývá v každém z nás. Jelikož proces intuice je výsledkem spolupráce těla i ducha, je třeba do výukového procesu zapojit také tělo. To se chová jako živočich, má rádo vše, co je smyslové, tělesné, má zálibu v opakování, v rituálech. Miluje pestré barvy, odvážné křivky, skotačivé vlny, výrazné vůně, pohyb v každé formě. Má-li vám vaše tělo důvěřovat a dobrovolně se s vámi dělit o bohatství moudrosti sobě vlastní, pak se mu musíte věnovat, obětovat mu čas.

 Stanovte si nějaký rituál v souvislosti s uvolňováním proudu intuice. Vaše tělo potřebuje nějaký druh stimulace, a to takové, na kterou si navyknete, něco, co budete dělat pravidelně každý den. Když pro vaše tělo zavedete spolehlivý a stálý způsob předávání informací, pak mu můžete klást otázky a spolehnout se, že vám na ně dá odpovědi.

Dejte svému tělu dárek: barevnou tužku, pěkně vázaný notes, možnost si s tužkou pohrávat a sledujte, co bude.  

Zaveďte si nový zvyk: pište, čmárejte, skicujte, pište seznamy. Užívejte různá pera – ta, co píší tlustě, jiná, která píší slabě, barevná (střídejte barvy podle dní v týdnu), stará plnící pera s nenapodobitelným rukopisem, jemná rýsovací. Sledujte, jak různý druh čáry vyvolává různé asociace.

Kupte si záznamník dostatečně silný a objemný, aby se do něj vešel deník za celou dobu výukového procesu. Nic nápadného či přepychového – pokud vás ovšem k něčemu takovému výslovně netáhne vnitřní hlas. Přílišný důraz na formu totiž potlačuje spontaneitu.

Ve sféře intuice má svoboda projevu cenu zlata. Dovolte si nelad, neuspořádanost v zápiscích, klidně dělejte chyby, kreslete si do textu, pište básničky, vyškrtávejte celé odstavce. Jak říká profesorka tvůrčího psaní Brenda Uelandová: „Do deníku pište ztřeštěně, impulsivně, nepořádně – ale upřímně.“

 

(Z knihy Cestou intuice od Penney Peirceové)